Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Samo korak od velikih europskih središta, na bogatim kulturno - povijesnim temeljima nastao je savršeni spoj tradicije i modernog koji nudi mnoštvo mogućnosti. Stoga nije ni čudno što je upravo ovo najgušće naseljeni kraj u Hrvatskoj u kojem još uvijek žive pozoji (zmajevi), na čijim se riječnim sprudovima ljeska najčišće zlato na svijetu, gdje se uz odličnu hranu pije najbolje vino. Bilo da ste putnik ili namjernik, dolazite sami ili u društvu, poslom ili odmorom uvjereni smo da ćete ovdje naći upravo ono što tražite!

Vjerojatno ste znali da je Međimurje prostor koji je bio najduže izvan sastava Hrvatske – pod mađarskom okupacijom do 1918. godine, da je prva željeznička pruga u Hrvatskoj otvorena 1860. godine prolazila baš kroz Međimurje (Kotoriba - Pragersko) i da se najsjevernija geografska točka Hrvatske nalazi u Međimurju kraj naselja Žabnik. A jeste li znali da je prvi službeno registriran stolnoteniski klub u Hrvatskoj osnovan u Čakovcu 1925. godine? Da se prvo nalazište nafte u Hrvatskoj (i svijetu) nalazi u međimurskom mjestu Peklenici? Da se u Kotoribi nalazi najveća košara od vrbove šibe na svijetu?

Sigurno niste znali da se i danas na sprudovima Mure i Drave može ispirati zlato koje je među najčišćima u svijetu!

Insula intra Dravam et Muram – tako je opisano Međimurje u spisima zemljopisca Strabona u 1. st. n. e. Brojni arheološki nalazi govore o životu ljudi u Međimurju od neolitika i eneolitika do brončanoga doba. Kroz povijest Međimurjem su gospodarili grofovi Čak, vojvode Lackovići, grofovi Celjski, hrvatski banovi grofovi Zrinski, kraljevska komora, češki grofovi Althani i na kraju grofovi Feštetići. Vrijeme gospodstva grofova Zrinskih u Međimurju najsjajniji je period feudalne povijesti Međimurja. Identitet Međimurja temelji se na kulturnim stečevinama, bogatoj tradiciji i povijesnim znamenitostima.

Najznačajniji sakralni objekti u Međimurju ujedno se nalaze i na popisu kulturne baštine, poput: crkve Sv. Jeronima u Štrigovi, crkve Svetog Martina u Sv. Martinu na Muri, Svetog Juraja u Lopatincu, Sv. Nikole u Čakovcu, Pohoda BDM u Macincu, Presvetog trojstva u Nedelišću, Sv. Jakoba u Prelogu, Uznesenja BDM u Sv. Mariji, Sedam žalosti BDM i Sv. Križa u Kotoribi. U svakoj crkvi primiti će vas župnik koji će vas rado upoznati s poviješću crkve i kraja.

 
/