Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

Karlovačku županiju i Karlovac ne žele podupirati projekte koje provodi Društvo „PIKLEC“, no ostvarenje naših ciljeva zbližavanja građana dviju županija ne mogu spriječiti. Društvo „PINKLEC“ se prijavilo s projektom „PINKLECOVI ĐUNĐI 2018“ na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Karlovačke županije i Grada Karlovca za 2018. godinu.

Projekti nije prihvaćen ni u Karlovačkoj županiji ni u Gradu Karlovcu, vjerujemo zbog nedovoljne kvalitete projekta, jer nismo skloni vjerovati da Karlovačka županija i Grad Karlovca nisu zainteresirani za sadržaje ovog projekta.

Kako bi naš projekt dali na ocjenu javnosti, te javno pozvali moguće zainteresirane donatore da podupru projekt, kako bi Međimurci rekli da „baš ftruc Županiji i Gradu provedemo projekt“ javno objavljujemo opis Projekta koji nije prihvaćen, te original Projekt na linku.

Aktivnosti predstavljaju „povratak“ u povijest neposredno poslije vjenčanja hrvatskog bana Petra Zrinskog i Ane Katarine Frankopan, na autentičnom mjestu  u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu, gdje su se 26. listopada 1641. godine mladenci vjenčali.  Započinje misom na nakanu za povijesne obitelji Zrinski i Frankopan.

Nakon mise „mladenci i svatovi“ (članovi udruge „Historia Viva“, KUD-a „Katarina Zrinski“ i Društva „PINKLEC“)  se u palači Katarininog oca, primorskog i karlovačkog generala i ogulinskog kapetana Vuka Krste Frankopana Tržačkog , predstavljaju „puku“ (građani Karlovca i gostiju), te ih časte sa   pićem i svatovskim kolačićima, pripremljenim za tu nakanu.

U sklopu druženja sa „pukom“ organizira se u atriju muzeja „sat povijesti“ koji započinje polaganjem vijenca kod spomen ploče tog događaja na autentičnom mjestu u muzeju te stručnim multimedijalnim predavanjem o događajima iz toga vremena.

Program će provesti Društvo „PINKLEC“, KUD „Sveta Ana - Vučjak“, KUD „Mura“ i udruga „Historia Viva“ , angažiranjem voditelja i izvoditelja Programa, te angažiranjem volontera i vanjskih suradnika uz konzultacije s Turističkom zajednicom grada Karlovca.

Projekt obuhvaća:

Najava programa (javna kampanja)

Provođenje programa za javnost će otpočeti u kolovozu 2018. radio i TV spotovima najave programa. Spotovi će se emitirati na karlovačkim radio postajama i TV4r. Spotovi će imati temeljne informacije o sadržajima koji će se provoditi, te upućivati na izvore informacija i mjesta gdje i kako se može pratiti realizacija programa i uključiti u program.

Trenutak povijesti

Sat povijesti (Svatovi Zrinsko-frankopanski ) na autentičnom mjestu u karlovačkoj kuriji u vlasništvu Frankopana, najstarijoj sačuvanoj kući u starogradskoj jezgri Karlovca (iz oko 1630. godine), u kojoj je danas smješten Gradski muzej. Sat povijest održati će Karlovčan  Zvonimir Gerber, Zmaj od Šanca , uz dan vjenčanja povijesnog hrvatskog bračnog para Zrinski koje je održano 27. listopada 1641. godine . Sat povijesti započinje nastupom Prvog mješovitog pjevačkog zbora Hrvatskih Branitelja “Petar Svačić”.

Bajkovito Međimurje

Interaktivnim multimedijskim izlaganjem o mitsko-bajkovitim motivima u hrvatskom usmenom pjesništvu, autorica Lidija Bajuk će multimedijalnim prikazima u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić  tumačiti značenje hrvatskih obredno-običajnih tradicijskih pjesama. Svojevrsna arheologija hrvatske usmene književnosti imaginarno je susretište autoričine pedagoške, umjetničke književno-glazbene i najnovije znanstvene prakse.

Radoznalost osjećaja

Izložba slika autorice Ane Aras, oko 30-tak radova ulja na platnu, različitih motiva i osjećajnih izražaja. Ana Aras je karlovačka slikarica rođena u Čakovcu. Za izložbu će se tiskati katalozi, pozivnice, te angažirati stručni kritičar (akademski slikar). Otvorenje je na dan početka projekta, a izložba će biti otvorena u Starom Gradu Dubovac mjesec dana.

Večera sa Zrinskima

Organizirati će  natjecanje u pripremanju Bograča (jelo) u kojem učestvuje 9 ekipa (ekipe Župana Karlovačkog i Međimurskog, gradova donatora i udruga partnera i suradnika). Za vrijeme takmičenja KUD „Sveta Ana Vučjak“ i KUD „Mura“ izvode svoj program. Pripremljeno jelo se ocjenjuje i dodjeljuju nagrade, a poslije ocjenjivanja jelo Bograč se poslužuje kao svadbena večera koju uprizoruje udruga „Historia Viva“ u Starom gradu Dubovac, a preostala količina se besplatno dijeli nazočnom puku. Bograč župana  se poslije ocjenjivanja daje beskućnicima u prihvatilištu za beskućnike na Gazi u Karlovcu.

Kaj vu duši

U dvorani Doma HV Zrinski“ u Karlovcu organizirati će se koncert „Kaj vu duši“ u suradnji s Radijom „Kaj“, s ciljem popularizacije kajkavskih popevki i promocija eminentnih glazbenika s kajkavskog govornog područja. Koncert će prenositi TV4r.

Pinkleci na društvenim mrežama

Za potrebe programa će se otvoriti Facebook, Twitter i Youtube account „ PINKLECI“, koji će modulom biti povezan sa internetskom stranicom Društva i programa, a na profil će se postaviti teme iz područja provedbe programa.

Profili će biti otvoreni za posjetitelje, te će se tako ostvariti komunikacija s građanima, aA korespondenciju će voditi članovi Društva „PINKLEC“.

Mrežna stranica programa

Na internetskoj stranici programa kao subdomeni web stranice Društva „PINKLEC“  www.povijest.pinklec-karlovac.hr postavit će se svi materijali vezani za projekt. Stranice će uređivati volonteri Društva „PINKLEC“. Pasica s linkom na internetsku stranicu programa postavit će se i na ostale stranice partnera u provođenju programa.

Temeljni cilj projekta je zbližavanje ljudi te upoznavanje i podsjećanje građana Karlovačke i Međimurske županije (svim gostima i posjetiteljima)  sa kulturnom i povijesnom prošlošću Karlovačke županije,  te očuvanje starih običaja i zanata.

Posebni cilj je omogućiti građanima Karlovačke županije (svim gostima i posjetiteljima) bez obzira na dob i imovinski status prisustvovanje na povijesno – kulturno – zabavnim manifestacijama, te stvaranje pozitivnog i optimističkog društvenog ozračja u ova krizna i depresivna vremena.

PINKLECOVI ĐUNĐI 2018 – Karlovačka županija (original – pdf)

PINKLECOVI ĐUNĐI 2018 – Grad Karlovac (original – pdf)

„Voditelj“ projekta
pukovnik Željko Tomašić, mag.ing.aedif.

In memoran

Napustila nas je naša
Mirjana Došen.
Njezine riješi trajno će ostati u našim srcima i na našim mrežnim stranicama.

Vole te tvoji „PINKLECI“!

Mirjana Došen

Mirjana Došen je bila naša članica od 02. kolovoza 2016. godine, a kao profesorica je ostavila je neizbrisiv trag u srcima mnogih učenika te utjecala na mnoge generacije koje su se upravo zahvaljujući njoj odlučile za studij jezika i nastavnički poziv. Nakon umirovljenja ostala je posvećena svojim brojnim interesima, osobito fotografiji koja je bila njezina strast. Tako je i od učlanjenja u Društvo „PINKLEC“ dijelila svoja djela i istraživanja preko mrežnih stranica ( LINK )

Počivala u miru!

Tvoji „Pinkleci“

Donatori
Plus hosting - banner
 
/