Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

Ove godine Društvo "PINKLEC" se prijavilo s dva projekta na Javne natječaje za sufinanciranje projekata udruga u Gradu Karlovcu.  Jedan projekt je "PINKLECOV VREMEPLOV 2019" (tradicionalni projekt 7. godinu za rredom) s aktivnostima obilježavanja Dana vjenčanja Ane Katarine i Petra Zrinskog, a drugi "Zlatna grana- mulitimedijska radionica o hrvatskome usmneom pjesništvu" koji je namijenjen pučkoškolcima,

Izvoditelje prijekta je počasna članica društva "PINKLEC" etonologinja i kantautorica dr. sc. Lidija Bajuk (majka Međimurka, otac Karlovčan).

Za projekt "Pinklecov vremeplov" predloženi proračun je iznosio 10.000,00 kn - odobreno je 4.000,00 kn, te smo morali odustati od učestvovanja u međunarodnom takmičenju u kuhanj Bograča (jelo u kotliću) "Bogračfest 2019" u Lendavi (Slovenija) gdje bi predstavljali grad Karlovac i Hrvatsku, te od upriličavanja "Svadbene večere" za sve Karlovčane u Starom gradu Dubovac. Projekt će se izvesti  na prostoru GČ Grabrik. Sa istim projektom i poračunom nešto većim od 6.000,00 kn prijavili smo se se i na Javni natječaj gradske firme "Vodovod i kanalizacije" koja je u cijelosti odbila projekt, kao nezanimljiva za Karlovac.  S ovim projektom smo se javili i na Javno natječaj TZ Grada Karlovca i projekt nije prihvaćen iako se realizira oko 23. listopada (Dan vjenčanja) kada Karlovac nema nikakve druge turističke ponude.

Iz predloženih proračuna razvidno je da nismo "napuhavali proračun", a kako su nam partneri KUD "Sveta Ana Vučjak" u KUD "MURA, jasno je da floskule o povezivanju udruga ne stoje. 

Posebno čudi, jer su svi naši projekti statutarno određeni na svekolikom povezivanju Karlovačke i Međimurske županije, a neupitno imaju što jedno od drugih naučiti, a sredstva za projekte se dodjeljuju "po razrezu" , a osim toga jedina smo ZAVIČAJNA UDRUGA u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.  Vjerojatno naši projekti nisu dovoljno kvalitetni da bi zadovoljili ukus Karlovčana, pa nam se "režu" proračuni. No, nismo nezahvalni, mi smatramo da su nam odobrena sredstva dali građani grada Karlovca i mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo ulaganje. 

Za projekt "Zlatna grana" predloženi proračun je iznosio 5.000,00 kn - odobreno je 4.000,00 kn. U fazi dogovaranja članovi Društva "PINKLEC" su se odrekli honorara, tako da će se projekt provesti u cijelosti kao i prijašnjih godina, jer to je također tradicionalni projekt Društva "PINKLEC".

Vjerojatno ovaj članak ima puno subjektivnih elemenata, ali ostaje gorka spoznaja da se sufinanciraju udruge, a ne projekti, što je suprotno Uredbi kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/2015). No u tome Karlovac nije izuzetak, to je pravilo u Hrvatskoj.  A kako Karlovac u odnosu na broj stanovnika ima zaista veliki broj udruge tj. jaki civilni sektor, ovakve nazovimo to "svakome nešto" je vjerojatno i utjecao na razvoj civilnog sektora tj. brojnost udruga.  No, mi smo mišljenja da Karlovčani moraju više osjetiti rad udruga za opće javno dobro.

Nužno je istaknuti da gospodarstvo (poduzetnici) sve manje podupiru projekte udruga, jer jednostavno to im je teret, ako daju sredstva udrugama za to nemaju nikakve povlastice države, pa ni motiva za sufinanciranje projekata nema. U Karlovcu jedino trgovačka društva u vlasništvu Grada objavljuju Javne natječaje za sufinanciranje projekata udruga,  a svi znamo koje firme i poduzetnici rade u Karlovcu, da se spominjemo da od mase trgovačkih megacentara u Karlovcu, civilni sektor ne sufinancira nijedan, čak ni kao marketing.  Pa u naravi jedino Grad Karlovac podupire civilni sektor, tako da se zapravo treba diviti Gradu, kako uspje sve  to pokriti.

Predsjednik Društva "PINKLEC"
Željko Tomašić

  • DSC_2329
  • DSC_2333
  • DSC_2372-1
 
/