Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

U Izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" karlovačke Gradske knjižnice od 31. svibnja do 23. lipnja bit će postavljena izložbu kamenih skulptura "Umjetnost jedrenja kroz život" akademskog kipara Mate Turića. Turić je prijatelj Pinkleca i s projektom „Snaga kamenih jedrenjaka“ smo se javili na javni natječaj za sufinanciranje projekata udruga u gradsko trgovačko društvo „Čistoća d.o.o.“ za 2021. godinu

Voditelj projekta je naš član Dušan Martinjaš, a temeljni cilj projekta je omogućiti građanima Karlovca ( svim gostima i posjetiteljima) bez obzira na dob, imovinski status prisustvovanje na ovoj kulturnoj manifestaciji, te stvaranje pozitivnog i optimističnog društvenog ozračja u ova krizna i depresivna vremena.

Projekt nije prepoznat kao projekt od općeg javnog interesa za Grad Karlovac, ne nije prihvaćen za sufinanciranje od strane td „Čistoća d.o.o.“, ali Mata CROata, kako mu je umjetničko ime, u Karlovcu ipak izlaže.

To je Turiću 49. samostalna izložba kamenih skulptura, ponajviše jedrenjaka, a koje, kaže autor, mogu biti predlošci ili idejno rješenje za buduće velike javne skulpture.

Većinu radova autor naziva “oprostorenim reljefima” tj. svodi skulpturu na jednu točku gledišta, oko kojih se ne kruži, koje ne zahtijevaju puno prostora, a daju jak simbolizam, navodi se u najavi izložbe.

U novije vrijeme Turić uvodi novi motiv u svoj rad i izrađuje rukopisno prepoznatljive kamene jahte. Sve skulpture nastale u posljednjih osam godina rukopisno su prepoznatljive i povezane u jednu cjelinu, a osim na izložbi mogu se uživo pogledati u umjetnikovom ateljeu u Vrbovcu.

Mate Turić jedan je od najistaknutijih akademskih kipara mlađe generacije. Rođen je 1987. godine u Zagrebu, na  Braču je završio klesarsku školu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu (BiH). Najviše radi u kamenu, a rukopisnu prepoznatljivost skulpture dobivaju svojom prorezanošću kamena.

Prepoznat je od stručnog žirija pariškog Salona d’Automne 2020. Dobitnik je nagrade Artist On Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015., a 2016. dobiva nagradu Artists On Globe za izložbu godine u Hrvatskoj. Godine 2018. prima Nagradu na međunarodnoj izložbi minijature Moslavečki Štrk u Popovači, te 2. nagradu na javnom anonimnom natječaju za spomenik braniteljima u Dugom Selu. Radio je i na obnovi zagrebačke katedrale. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

(V.H.) Pinklec

 
/