Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

Zavičajno društvo Pinklec bilo je u subotu na “Vinarium bogračfestu” u slovenskoj Lendavi, vratili su se bez osvojenog priznanja da su vrsni u pripremanju tog jela iz kotlića, ali i “ljuti” konkurenti susjednih ekipa priznali su da su naši kuhari Jelena Mandić, Frane Kaleb i Dubravko Kosović odlično odradili posao.

Da organizatori nisu baš znali što očekivati od nas najbolje govori smještaj, mjesto broj pet, blizu središnje pozornice, ali između lendavskih vatrogasaca s jedne strane (dobitnika nagrade za najuređenije mjesto) i ekipe lendavskih studenata koji uzorak svog bograča nisu ni poslali na ocjenjivanje, da poštede komisiju, rekli su.

Ali student Kristijan rekao je da on kad je Hrvatskoj pije samo “karlovačko”, a drugi su hvalili naše more i bili su odlični “susjedi”.  

Stariji Lendavčani ipak bolje poznaju Karlovac, Jože je u Karlovcu služio nekadašnju vojsku, voli Karlovac i pridružio nam se u blagovanju našeg bograča, gospodin Franc ima rodbinu u Karlovcu i uzeo je pregršt prospekata Karlovca, neki su radili u Karlovcu i vratili se u Lendavu, a uz glavnu je ulicu bilo dosta grupa koji su prekrasnu shematsku kartu Karlovca razgledavali onako zajedno, jer se novi propagandni materijal Turističke zajednice Grada Karlovca pokazao se odličnim. Zaista.

Naši domaćini za karlovačku manifestaciju Dane piva znaju, intrigira ih taj program, ali ne daju na prednost vinu, pivoljupci-vinoljupci oko 0:100, čemu je šarmantno prkosila za svojim štandom jedna Ljubljančanka sa šeširićem s natpisom poznatog slovenskog pivskog brenda.

Od mnoštva pošalica koje će se pamtiti treba izdvojiti Dubravkovu da smo pod našim kotlićen jedini imali pravi “hrvatski oganj”, iako treba priznati da smo bili jedini iz Hrvatske, zbog čega je naš nastup zabilježila i Slovenska televizija RTVSLO.

Pinkleci su jučer bili i na impresivnom vidikovcu, 53,5 metara visokom tornju Vinarium Lendava, sa kojeg se za lijepog vremena 360 stupnjeva kilometrima i kilometrima uokrug vide Austrija, Mađarska, Hrvatska i naravno Slovenija, što je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u cijeloj Sloveniji. Šteta, zbog magle pravi nam je doživljaj izostao.

Bili smo i na “Međimurskom sejmu” u prostoru Hrvatskog kulturnog društva Lendava, na gostujućoj izložbi Muzeja Međimurja “Nikola Zrinski i čakovečki”.

Riječ je u biti o prostoru koje vodi predsjednik društva Đanino Kutnjak, koji je ujedno i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, a lendavsko je Hrvatsko kulturno društvo baza djelovanja hrvatskih društava iz cijelog Pomurja, Radenaca, Murske sobote, Ljutomera i Gornje Radgonje, sa ukupno oko 250 članova, te su u 16 godina postojanja neosporno učinili i stekli puno, od nekretnina, do umjetnina, povijesne građe, te imaju u centru Lendave prostor s dvorištem i pozornicom za održavanje raznih susreta, izložbi, prikaza običaja i druženja kroz rad folklorem tamburaške, novinarske sekcije i sekcije ručnih radova.

Njeguju oni tradicije svojih zavičaja u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji. Primjerice, u Lendavi će se u sklopu projekata kulturnog turizma postaviti spomenik hrvatskom plemenitašu Nikoli Šubiću Zrinskom, skulprora Marijana Mirta, zbog njegove zasluge što Lendava i ovaj kraj nikada nije potpala pod Otomansko carstvo.

Izložen je tu i spomenik Ljudevitu Gaju, hrvatskom književniku i jezikoslovcu (u glini izrađen, a čeka se izlijevanje u bronci i postavljanje u javi prostor), jer se po Gajevom imemu i danas zove slovensko pismo Gajica s 25 slova.

Hvala Gradu Karlovcu koji je Zavičajnom društvu Međimuraca u Karlovcu financijski podržao ovaj inspirativni projekt za pamćenje. Pozivamo zato Grad Karlovac da pripremi ekipu za kuhanje bograča u sklopu našeg tradicionalnog projekta “Pinklecov vremeplov”, kojeg nam podupire Vodovod i kanalizacija.

Vesna Horvat

 

 • 1zastava
 • Izlet za pamćenje,
 • Jasna Požar i Frane Kaleb kad rade rade, čim ne rade zabave i sebe i druge, pa i zaplešu.
 • Kuhar - kušač
 • Kuharski trojac znao je što je čiji posao. Jelena Mandić, Dubravko Kosović i Frane Kaleb
 • Logistika izleta pala je na neumornu Vesnu Vučković.
 • Lopta je okrugla
 • Mili Bože kuda da krenem
 • Na Vinarium se može pješke uz 240 stepenica ili liftom, predsjednica Vesna Horvat idabrala je lift
 • Ruća Katić u ispomoć kuharima
 • Ruža Katić u akciji provovirnja Karlovca
 • Vinarijum
 • Vozač Autotransporta i tajnica Pinkleca Vesna Vučković
 • Za lijepog vremena s tornja Vinarium nekadašnje Austrougarsko carstvo na dlanu, radijus od 150 km.
 
/