Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

U arboretumu Šumarske škole u Karlovcu postavljen je u četvrtak prvi karlovački hotel za pčele, nastamba koja, popunjena s više vrsta rupičastog materijala, oponaša prirodno stanište kukaca koji u gradovima nemaju dovoljno mjesta za prezimljavanje i razmnožavanje. Projekt je to karlovačke udruge “Pinklec”, zavičajnog društva Međimuraca, financiran od komunalne tvrtke “Zelenilo”, prema nacrtima Javne ustanove Međimurska priroda, a realizirali su ga učenici i mentori Šumarske škole, u njihovoj drvodjeljskoj radionici.  

Glavni zaštitar Međimurske prirode rekao je da će kukci svakako popuniti mnogobrojne rupice ‘hotela’, dio sada, a onda na proljeće i više, a za drugu će zimu kapaciteti “sigurno biti ispunjeni”. Posebno se to odnosi na najveće rupe, one od deset do 12 milimetara u koje će ući solitarne pčele.

“Kada pčela uđe u svoju rupicu, zatvori sobu pomoću blata i u njoj prezimi”, rekao je Bašek i ustvrdio da su oni postavljanjem 20-tak hotela kroz nekoliko godina stekli dovoljno iskustva da sagrade “savršeni” hotel u kojoj su sobe prihvatljive za reazličite vrste i da su svi hoteli većinom zauzeti.

Karlovački Arboretum, koji se prostire na 16 hektara, ima i farmaceutski vrt, a u njemu je od danas nastamba za divlje oprsašivače, a on, kako je rekao ravnatelj Šumarske škole Daniel Peris, nije samo “simbolika” potrebe za zaštitom kukaca.

“Ovaj hotel omogućit će kukcima da se tu smjeste i da doprinesu oprašivanju svega što cvijeta, jer kukci su ti koji omogućavaju biljkama da se u prirodi razmožavaju”, rekao je Peris.

U ime karlovačke Javne ustanove Natura Viva Martina Petrak rekla je da je ova nastamba “predivan primjer dobre prakse kojeg ćemo nastojati slijediti” i to zato da bismo sačuvali dobre kukce u našem eko sustavu, divlje pčele, bubamare, uholaže i druge, na dobrobit cijelog ekosustava, pa i za dobrobit čovječanstva.

Projekt Prvi karlovački hotel za pčele danas je dobio podršku Zavoda za zaštitu prirode, pročitana je poruka voditeljice njihovog projekta Cro Buzz Klima Ane Ješovnik koja je ustvrdila da o oprašivanju od strane životinja globalno ovisi oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva, a da su u našem podneblju najvažniji oprašivači kukci, prvenstveno divlje pčele. U Hrvatskoj je 725 različitih vrsta divljih pčela.  

“Populacije divljih oprašivača su u nestajanju, između ostaloga i zbog toga što nestaju njihova staništa i njihova gnjezdilišta. Kroz akciju izrade i postavljanja hotela za kukce osigurat će se gnjezdilišta za solitarne pčele, a organizacijom ovakvih događanja doprinosi se podizanju svijesti o važnosti oprašivača za stablinost ekosustava”, poruka je Zavoda.

Organizatori su naglasili da danas postavljena nastamba za kukce ima za cilj da potakne druge udruge, ustanove, klubove i pojedince da i oni sačine hotel za kukce, može to biti vrlo mali prostor ispunjen rupičastim materijalom, posebno u gradovima. Podesni su i balkoni, jer solitarne pčele ne ujedaju čovjeka, ne roje se, ne skupljaju med, ali zato opraše na dan 150 puta više cvjetova nego pčela medarica.

Pinkleci se zahvaljuju Međimurskoj prirodi na pozivu da dođu u njihov Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, u Općini Mursko Središće i upoznamo se s područjem Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji, te da obiđemo neke od 18 destinacija.

A predsjednica Pinkleca Vesna Horvat zahvaljuje se Željku Tomašiću i Dušanu Martinjašu na odlično osmišljenom projektu Prvi karlovački hotel za pčele, obojici i na pomoći u realizaciji, a u kojoj su odličan posao odradili Jelena Mandić, Vesna Vučković, Frane Kaleb, Drago Strižić i za prijevode na interpratacijskim pločama Snježana Dozet i Volarić Horvati - Laura, Leonard i Viktor. Oko svega se podosta natrčala, navozila, namejlala i natelefonirala i Vesna Horvat i u četvrtak 21. listopada projekt proglasila “uvjetno uspješno završenim”. Ocjenu “hotel uspješan” na kraju će vjerojatno dati tek gosti hotela, a to treba pričekati.

Ako ovo slovo dođe do učenika Šumarske škole, nek znaju da su im zahvalni i Pinkleci i pčelice za sve što su nosili, bojali, bušili, šarafili, hvala. Hvala i mentoru, stolarskom majstoru Kristijanu Pavkoviću. On ne mora čekati ocjenu “hotel uspješan”. Njihov je posao odrađen za svaku pohvalu, potvrdili su današnji gosti koji s hotelima za solitarne pčele imaju zavidno iskustvo.

Hvala i Digitalnoj tiskari na kvalitetnom dizajnu i tisku interpretacijske ploče i QR kodu.

Lijepa je bila i podrška Drvotrgovine Mikša, uz kupljenu građu dobili smo gratis i grede za ispunu hotela.

I na kraju Hvala novinarskim ekipama, gosti su ostali u čudu na medijskoim odazivu, ne i Pinkleci, jer pozitivna vibra naših projekata uvijek im je dobrodošao medijski materijal. Očekujemo ih i 13. studenog u Jaškovu na “Pinklecovom vremeplovu”.

tekst: Vesna Horvat

foto: Vesna Vučković

 

  • Slika_1
  • Slika_2

foto: Kristina Štedul

  • KS1
  • KS2
  • KS3
  • KS4
  • KS5
  • KS6
  • KS7
  • KS8
 
/