Grgur počasni član

Lidija "Vatreno srce"

PINKLECOV STUDIO

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Zlatna grana

Kako postati član

Ne morate biti Međimurec da bi bili naš član, dovoljno je da volite Međimurje.

Uzmite pristupnicu ispunite je i pošaljine na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili predajte osobno "Pinklecu" kojeg poznajete.

O Međimurju

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama smjestilo se malo Međimurje. Istovremeno jednostavno i raskošno, svojom je posebnošću oduvijek oduševljavalo te se s ponosom naziva „Cvjetnjak Hrvatske“.

Plus hosting - banner

Plan provedbe
djela projektnih aktivnosti Projekta „PINKLECOV VREMEPLOV“

U četvrtak 27. listopada je obljetnica vjenčanja Katarine i Petra Zrinskog, spomen na taj dan obilježava svake godine, ako dan ne pada na vikend onda se obilježava najbližeg vikenda.

U spomen na taj dan Društvo „PINKLEC“ organizira povijesno-kulturno-vjersko-zabavni program. Vjenčanje Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog 1641. godine bilo je zacijelo najslavnije vjenčanje koje je Karlovac doživio. Tom vezom stupile su u tijesno rodbinstvo dvije najmoćnije hrvatske plemićke obitelji. Bili su to ujedno i posljednji svatovi ovih obitelji prije njihovog zatiranja i izumiranja.  

Upravo tužna sudbina mladenca Ane Katarine i Petra učinit će da ova svadba naraste u legendu. Ana Katarina udala se sa samo 16 godina, a Petar još nije navršio 21 godinu. Svadbena svečanost održala se u starom gradu Ozlju, kojim su gospodarili Zrinski, i u karlovačkoj kuriji u vlasništvu Frankopana, najstarijoj sačuvanoj kući u starogradskoj jezgri Karlovca, u kojoj je danas smješten Gradski muzej.

Zrinski su velikaška obitelj koja je ostavila neizbrisivi trag u hrvatskoj i europskoj povijesti. Brojne generacije ove obitelji proslavile su se u borbi protiv Turaka, a pogubljenjem Petra Zrinskog nakon sloma Zrinsko-Frankopanske urote ubrzo nestaju s povijesne scene. Oni su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja.

PROGRAM

Susret predstavnika Karlovačke i Međimurske županije (prostor Karlovačke županije)

Polaganje vijenca na spomen ploču (atrij Gradskog muzeja Karlovac).

Sat povijesti (Gradski muzej Karlovac) 

Sveta misa za obitelji Zrinski-Frankopan - crkva Presvetog Trojstva

Kulturni trenutak (susret KUD-ova iz Karlovačke i Međimurske županije, izložba slika, nastup glazbenika, prezentacije knjige i sl. - Stari grad Dubovac)

Natjecanje u spravljanju bograča (Stari grad Dubovac)

 

    Propozicije za natjecanje "Politička kuhinja" (pdf)

 

 ===============================================

 
/